Az értékesítő munkaköri feladatairól

2013. Május 24.

A rendszere abból áll, ahogy a találkozóit megszervezi, mennyit találkozik új ügyfelekkel. Hogyan tudja ezt összehangolni azzal, hogy a régi vevőivel ápolja a kapcsolatot. A munkájának eredménye, hogy több a cég bevétele, mint a beszerzés és a működési költségek. Egy szabály, hogy érkezzen pontosan. Egy másik, hogy ne adjon el semmit beszerzési ár alatt.

Az értékesítő feladatai rendszerbe foglalva a következők: Megtalál – Minősít – Lezár – Utánkövet.

Megtalál:
Az értékesítő, vagy kis cégnél az ügyvezető feladata megtalálni a potenciális ügyfeleket. A kontaktusok heti számát kvótázni szokták. Nagy általánosságban mondható, hogy Magyarországon a legtöbb cég heti hét üzleti találkozóval fenn tudja tartani magát per üzletkötő. Persze vannak olyan cégek, ahol ez a szám napi tizenöt, és van olyan is, ahol ez heti tizenöt. Sokszor elmarad az új vevők megkeresésének kvótázása, és a munka kimerül a régi vevők látogatásában. Cégfüggően ezt a helyzetet többféleképpen is megoldhatjuk, de nem maradhat el, hogy a cég új potenciális vevőket szerezzen. A vevők csődbe mennek, elköltöznek, meghalnak. Ha nem pótoljuk a fogyást, akkor az árbevétel csökkenni fog.

Minősít:
Amiből egy értékesítőnek a legkevesebb van, az az ideje. Ha nem tudja pontosan kivel beszél akkor csak vesztegeti az idejét. Akkor is a minősítés hiányáról beszélünk, ha vásárolnak tőlünk, de nem annyit, mint amennyit bírnának. Sok esetben beszállítóként sokkal több dolgot tudnánk beszállítani, mint amennyit vesznek tőlünk, egy részét mástól veszik. Ha nem a döntéshozóval beszélünk, akkor megint csak felesleges köröket kell futnunk. A minősítés arra is kiterjed, hogy felmérjük a cég stabilitását, és a vezető vezetési képességeit, és ha kell, akkor segítünk nekik, hogy kiküszöböljék a hibáikat, és ne menjenek csődbe! Vagy legalábbis nem kalkulálunk velük hosszútávon, ezért nem adunk nekik átutalásra árút.

Lezár:
Sok cég adatbázisa tele volt olyan ügyfelekkel, vevőkkel, akiket egy hónapon belül le lehetett zárni. Volt olyan kisvállalat, amelyik 450 millió forintot csinált hat és fél hét alatt. Amikor lezárták a folyamatban lévő ügyfeleiket, a teljes tavalyi árbevételüket elérték kevesebb mint két hónap alatt! Olyan értékesítők kellenek, akik nem csak autóznak, telefonálnak, de behozzák az árbevételt, és az árrést! Ekkor mondhatják el, hogy dolgoztak.

Után-követ:
Sokkal, de sokkal nagyobb szájról-szájra kampányt, és sokkal nagyobb bevételt lehet elérni, ha a már elégedett vásárlóinknak sokkal többet eladunk.
Minden cégben van egy terméklétra vagy szolgáltatási létra. Egy új vevőt nehezebb feljebb mozgatni, őt először csak be kell hozni a rendszerbe. Ha a cégben nincs kidolgozva egy ilyen létra, nem tudja, hogy melyik vevőnek, mit kellene még kínálni, eladni, akkor a bevételének a nagyobb részét nem kontrollálja. A legsikeresebb hetek bevétel szempontjából mindig is azok a hetek, amikor minden törzsvásárló, törzsügyfél neve mellé odaírták, hogy mit, mennyiért igyekeznek neki eladni.

Szerző: Kasza Tamás

Lezárási specialista, a Lezárási útmutató - Az értékesítés féltve őrzött titkai című könyv szerzője. Fő munkaterülete értékesítési csapatok felépítése és felső-vezetők coachingja. Ügyfelei között négy Év Vállalkozója díjnyertes található. Sikerült olyan dolgokra rájönnie a lezárással kapcsolatban, amivel világfelfedezést tett, megváltoztatta a magyar értékesítői kultúrát, és bebizonyította, "hogy az értékesítés kulcsa a lezárás". Ennek köszönhetően több médiában szerepelt, az Üzlet és Siker című újság vezércikkben írt róla, illetve Nacsa Olivér elnevezte LeRázási Specialistának. Sok vállalat vezetője köszönheti neki bevételei drasztikus emelkedését.

« Vissza a tippekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

h95h97m logo

h95h97m

Halásztelek

A könyvelés egy nagyon fontos bizalmi viszonyon alapuló tevékenység! Több mint 20 év tapasztalatával megismerkedve "gyakorlom" nap mint nap kisvállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak.

GAZD-INFO KFT logo

GAZD-INFO KFT

GYÖNGYÖS

EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK, CSALÁDI GAZDASÁGOK, ŐSTERMELŐK, CÉGEK, ALAPÍTVÁNYOK KÖNYVELÉSE, BÉRSZÁMFEJTÉSE.
MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOK .

Kovács Margaréta ev. (Online-Office) logo

Kovács Margaréta ev. (Online-Office)

Budapest III. kerület

Több mint 10 éve végzünk számviteli szolgáltatást vállalkozások, egyesületek, alapítványok részére.

Adótanácsadó Egyesület tagjaként érvényes szakmai felelősségbiztosítással, PM regisztrációval, ügyvédi háttérrel rendelkezünk.

Célunk teljes körű számviteli - és adózási szolgáltatás nyújtása ügyfeleink részére, figyelembe véve személyre szabott igényeiket.

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: Egyénivállalkozó