Várhatóan januártól hatályos az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát szabályozó rendelet
2013. November 12. 09:24
Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot - derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma márciusban készítette el az élelmiszerek TFA-tartalmának korlátozásáról szóló rendelettervezetet, amelynek lényege, hogy tilos lenne forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalmában a transzzsírsavak aránya meghaladja a két százalékot. A rendelettervezet előírja továbbá, hogy a gyártói nyilvántartásban szerepelnie kell az ételalapanyagok transzzsírsav-tartalmának, különös tekintettel az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra, amelyeket a gyártó az élelmiszer előállításakor összetevőként felhasznál vagy alkalmaz.
Októberben befejeződött a rendelettervezet európai uniós jóváhagyása - mondta Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) titkára az MTI-nek, hozzátéve, hogy egy kétéves egyeztetési folyamat zárul le a rendelet kihirdetésével. Mint mondta, a várhatóan januárban megjelenő rendelet tartalmaz majd egy 12 hónapos türelmi időt, a gyártók azonban már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék ezt a káros anyagot az élelmiszerekben.
A ÉFOSZ titkára kiemelte, a türelmi időt a szükségtelen gazdasági károk kiküszöbölésére hozták, tehát az előre csomagolt élelmiszerek esetében a hatályba lépést követően még 12 hónapig forgalomba hozható az a termék, amelyet már legyártottak. Szöllősi Réka megjegyezte, elfogadható szabályozás született.
Az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember korábban arról beszélt, hogy például a '90-es években még mindenki "zászlóvivője" volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsav-tartalmat. Azóta a technológiai változott, és a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsav-mentesek.
A főorvos elmondta azt is, hogy más élelmiszerek előállításánál is jelen van a transzzsírsav, de a gyártó cégek önkorlátozásával és az egységes szabályozással minimálisra lehet szorítani e káros összetevő arányát.
Az OÉTI a témában novemberben konferenciát rendez, amelynek célja - a nemzetközi helyzet, egyes országok gyakorlata, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vonatkozó politikájának bemutatásán túl - a hazai kereskedelmi forgalomba kapható, még kockázatos élelmiszerek ismertetése, lakossági ajánlások megfogalmazása és a rendelettervezet bemutatása.
A konferencián a tervek szerint megszólalnak az élelmiszeripar azon szereplői, akik már most megfelelnek a rendeleti szabályozásnak, illetve azok is, akik az átállás előtt vannak.
Forrás: MTI
Szakértői jelentések a cégtulajdonosnak
- A várakozásoknak megfelelően alakultak a munkaerő-piaci adatok a szakértők szerint
- Az új Földtörvény hatásai az agráriumban
- KSH: májusban tovább csökkentek az ipari termelői árak
- Növekvő pályán tartja magát az építőipar
- Magyarország is építi innovációs ökoszisztémáját
- A The Riverside Company szerint érdemes befektetni a régióban
- Manpower: a magyar cégek harmada nehezen talál megfelelő munkaerőt, főként szakmunkások, mérnökök hiányoznak
- Bisnode: nővelték bevételüket az internetes kereskedők
- Bisnode: évek óta veszteséges a vendéglátóipar
- Ezer milliárdos beruházási igény az állattenyésztésben
V Pont bemutató:
Anma Conto Kft.
Budapest III. kerület
Szeretném figyelmébe ajánlani cégünk szolgáltatásait. Célunk, hogy magas színvonalú szolgáltatással segítsük ügyfeleinket az üzleti sikereik eléréséhez. Ügyfeleink részére teljes körű könyveléssel, bérszámfejtéssel, adótanácsadással állunk rendelkezésre. Ügyfélközpontú szemléletünknek köszönhetően, a folyamatos és időszerű tájékoztatással, figyelemfelhívással, megoldási javaslattal, folyamatos kapcsolattartással, adózási tanácsokkal járulunk hozzá, hogy az Ön üzlete virágzó és sikeres legyen.
Könyvelek Neked
Miskolc
Minden munkatársunk megfelelő felsőfokú könyvelő szakképesítéssel rendelkezik, az átlagos munkatapasztalat 20+ év.
Könyvelő kollégáink pro-aktív és professzionális tanácsadással segítik minden ügyfelünket.
Segítünk vállalkozása megalapításában is.
KCA Számviteli Szolgáltató és Adótanácsadó Kft
Gödöllő
KÖNYVELÉS - CONTROLLING - ADÓTANÁCSADÁS
Szeretné, ha egyedi igények szerint felépített havi jelentést kapna kézhez, cége aktuális helyzetéről? Használja azokat az információkat, melyek könyvelője birtokában vannak!
Alakítsa át teljesen az adminisztrációs folyamatait, hogy valóban szemmel tarthassa cége pénzügyeit!