Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv
2014. Április 04. 10:32
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai fórumon kedden.
Kardeván Endre a Kézműves Élelmiszerek Napja elnevezésű rendezvényen emlékeztetett arra, hogy a kézműves élelmiszereket hagyományos technológiával, általában magas minőségi elvárásoknak eleget téve, a tömegtermékeknél légyegesen kisebb mennyiségben készítik.
A Magyar Élelmiszerkönyv új kézműves szabályozása korlátozza azokat az eseteket, amikor a kifejezetten ipari módon előállított élelmiszereket, még ha kiváló minőségűek is, kézműves élelmiszerként értékesíthetik - tette hozzá.
Az államtitkár emlékeztetett: az irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, valamint előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. Így a kézművességet elsősorban az előállítás módja és az ahhoz szükséges tudás és tapasztalat határozza meg.
Rámutatott: bár a kézműves jelző elsősorban az előállítás technológiáját jelzi, az irányelv korlátozza a felhasználható anyagok körét, mivel ezektől az élelmiszerektől joggal elvárható, hogy ne tartalmazzanak felesleges adalékanyagokat, mesterséges anyagokat vagy édesítőszereket, ízfokozókat. Amennyiben van - egy-egy területre érvényes - különleges minőségre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelv, akkor a kézműves termékeknek mindenképpen teljesíteniük kell az ezekben foglaltakat is - mondta.
Kifejtette: a Vidékfejlesztési Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományokat továbbvivő, az egészséges táplakozás céljait szolgáló élelmiszerek előállítását elősegítse és támogassa. Kiemelte, hogy a kistermelőknek, a mikro vállalkozásoknak a speciális fogyasztói igényeket kielégítő, a regionális ízeket ismét felfedező élelmiszerek előállítására kell koncentrálniuk.
Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője arról beszélt, hogy a tárca időben lépett ezen a területen, mert felismerte: "trendi a kézműves élelmiszer". Az élelmiszer-előállítás területén is egyre kiélezettebb a verseny, és előnyt élveznek azok a termékek, amelyeket a fogyasztók valamilyen okból keresnek - mondta.
Forrás: MTI
Szakértői jelentések a cégtulajdonosnak
- A várakozásoknak megfelelően alakultak a munkaerő-piaci adatok a szakértők szerint
- Az új Földtörvény hatásai az agráriumban
- KSH: májusban tovább csökkentek az ipari termelői árak
- Növekvő pályán tartja magát az építőipar
- Magyarország is építi innovációs ökoszisztémáját
- A The Riverside Company szerint érdemes befektetni a régióban
- Manpower: a magyar cégek harmada nehezen talál megfelelő munkaerőt, főként szakmunkások, mérnökök hiányoznak
- Bisnode: nővelték bevételüket az internetes kereskedők
- Bisnode: évek óta veszteséges a vendéglátóipar
- Ezer milliárdos beruházási igény az állattenyésztésben
V Pont bemutató:
Zé-TAX Kft.
Sopron
A vállalkozások széles köre megtalálható ügyfélkörömben. Kapcsolataimra a hosszú távú, kiegyensúlyozott üzletmenet jellemző. Büszke vagyok rá, hogy ügyfeleimmel évek óta sikeresen együttműködöm. Mindezt korrekt áron, teljes körű , színvonalas szolgáltatással és lelkiismeretes munkával teszem.
Bukáné Tusják Katalin
Debrecen
1991 óta foglalkozom egyéni és társas vállalkozások, valamint civil szervezetek,könyvvezetésével, adóbevallások, beszámolók, munkaügyi feladatok készítésével, képviselettel. Közgazdászként, adószakértőként adótervezést is végzünk. Jogász, könyvvizsgáló, vám-ügyintéző és termékdíj szakértő partnerekkel dolgozunk együtt.