Integrációval növelné a sertéságazat hatékonyságát a terméktanács
2016. Március 24. 09:17
Az integráció növelésével javítaná a szakmai tevékenység hatékonyságát és a versenyképességet a sertéságazatban a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) annak érdekében, hogy a kormány sertésstratégiája megvalósuljon.
Németh Antal, a VHT elnöke szerdán Budapesten, a szakmaközi szervezet sajtótájékoztatóján elmondta: az ágazat szereplőinek jobban együtt kell működniük, mert jelenleg nem megfelelő a munkamegosztás a vállalkozások között.
Hozzátette: a sertésállomány növelését gátolja például a tőkehiány, a piaci bizonytalanság, a fekete gazdaság elterjedtsége, illetve az információhiány.
Kifejtette, a sertésállomány növekedése megtorpant az utóbbi időben, és ismét csak 3 millió körüli a magyar sertések száma.
Úgy vélte, az együttműködés erősítésével növelhető a sertésállomány, mivel további jelentős számú kistermelőt lehet bevonni a tenyésztésbe, ami tovább csökkentheti a vidéki munkanélküliséget. Emellett a nagy sertéstelepek szaporító kapacitását is jobban ki lehet használni, ami a tenyésztés és a hízlalás versenyképességét, jövedelmezőségét javítja. Továbbá csökkenthető az import, valamint megfelelő minőségű és mennyiségű sertéshús állítható elő a feldolgozó üzemek számára - mondta.
A VHT elnöke megjegyezte: az integráció a pénzügyi, finanszírozási terhek integrátori átvállalását is jelenti a kisebb gazdasági szereplőktől. Így termelési biztonságot is jelent az integrációban részt vevők számára.
Németh Antal az MTI kérdésére elmondta: a szakmaközi szervezet elképzeléseit már ismeri a földművelésügyi miniszter, aki a részletek kidolgozására kérte a VHT-t. Az első munkaanyag pedig már el is készült - közölte.
A terméktanács a szarvasmarha-ágazattal is foglalkozik. Márton István, a VHT alelnöke ismertette: a vágómarha-ágazat a sertéságazatnál jobb helyzetben van, a gazdálkodóknak anyagilag is megéri a húshasznú szarvasmarhával foglalkozni, ugyanis 95 százalék az export aránya. Hozzátette: az utóbbi 5 évben mintegy 40 ezerrel nőtt a húshasznú tehenek száma, ami mostanra mintegy 200 ezer körüli.
Menczel Lászlóné, a VHT titkára az MTI-nek elmondta: húsvétra készülve azt ajánlja a sonkát vásárlóknak, hogy magyar terméket vegyenek, mert az itteni készítésű áru felel meg leginkább a magyar fogyasztói elvárásoknak. Főtt-füstölt áruból Magyarországon 6-8 ezer tonna alatti mennyiség készül, aminek 35-40 százaléka, főként sonka húsvétkor fogy el - mondta.
Forrás: MTI
Szakértői jelentések a cégtulajdonosnak
- A várakozásoknak megfelelően alakultak a munkaerő-piaci adatok a szakértők szerint
- Az új Földtörvény hatásai az agráriumban
- KSH: májusban tovább csökkentek az ipari termelői árak
- Növekvő pályán tartja magát az építőipar
- Magyarország is építi innovációs ökoszisztémáját
- A The Riverside Company szerint érdemes befektetni a régióban
- Manpower: a magyar cégek harmada nehezen talál megfelelő munkaerőt, főként szakmunkások, mérnökök hiányoznak
- Bisnode: nővelték bevételüket az internetes kereskedők
- Bisnode: évek óta veszteséges a vendéglátóipar
- Ezer milliárdos beruházási igény az állattenyésztésben
V Pont bemutató:
Stircula Könyvelőiroda Kft.
Vác
Mikro- és kisvállalkozások, egyéni vállalkozók teljes körű, minőségi könyvelését és bérelszámolását végezzük reális áron, napra készen.
Bódis Tünde
Budapest XV. kerület
Bódis Tünde könyvelő vagyok, irodám a XV.kerületben található. Vállalkozásom könyvelési és bérszámfejtési szolgáltatásokat kínál rugalmas, pontos, szakképzett ügyintézéssel, versenyképes árakon.