A kiskereskedelmi forgalom visszaesésének lassulását várják az elemzők

2013. Május 07. 10:00

Ebben az évben is a kiskereskedelmi forgalom csökkenésére számítanak az MTI által megkérdezett elemzők, de a tavalyinál jelentősen kisebb lehet a visszaesés.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölte, hogy az előzetes adatok szerint márciusban 2,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz képest lelassult az élelmiszer-kiskereskedelem csökkenése, a nem élelmiszer jellegű termékek forgalma az előző havi szerény növekedésből visszaesésbe fordult, míg az üzemanyag-forgalom hanyatlása felgyorsult.

A várakozásoknál nagyobb mértékű a 2,8 százalékos csökkenés - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője.

Az előzetes becslés szerint a kiskereskedelmi értékesítések mintegy 0,2-0,3 százalékkal haladhatták meg az előző havit, ami az elemző szerint feltehetően a hosszúra nyúlt télnek is köszönhető. A rendkívüli időjárás egyrészt megakadályozhatta a vásárlásokat, a nem-élelmiszer ágazatot pedig a tavaszi kollekciók értékesítésének elmaradása húzhatta le, ami az európai országok többségében is megfigyelhető.

Suppan Gergely a bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom stabilizálódására számít, ami az év második felében bázishatások miatt kisebb növekedést is mutathat. A stabilizálódást a január-március között megugró fogyasztói bizalom is előre vetíti, de ez még nem elég ahhoz, hogy érdemi fordulat kezdődjön ebben az évben - fogalmazott.

Idén összességében 0,5 százalék körüli mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom - közölte.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője is kiemelte, hogy a várakozásoknál gyengébb lett a márciusi adat. Árnyalja azonban a képet, hogy tavaly magas volt a bázis - mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a KSH által a kiskereskedelmi forgalomról előzetesen közölt, illetve a részletes adatok között érdemi eltérések szoktak lenni.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben volt a legjelentősebb a visszaesés, éves szinten elérte az 5,1 százalékot - mutatott rá az elemző. A nem-élelmiszer ágazatok forgalma 2,7 százalékkal, az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzleteké 0,9 százalékkal csökkent.

Árokszállási Zoltán szerint az év második felében már várhatóan látszani fognak a kilábalás jelei. Az idén összességében 0-1 százalék közötti visszaesésre lehet számítani a kiskereskedelmi forgalomban, ami javulás a tavalyi  2,3 százalékos csökkenéshez képest - közölte.

« Vissza a Szakértői jelentésekhez

Vállalkozói Szemléletű Könyvelő Irodák Magyarországon

Keresse a V licenccel rendelkező könyvelőket!

V Pont bemutató:

Alfa Könyvelőiroda Kft. logo

Alfa Könyvelőiroda Kft.

Tököl

Ma a "látható", tisztességesen talpon maradni kívánó vállalkozásokat igen magas adó és járulék teher sújtja! Költségeik csökkentése érdekében irodánk kidolgozott néhány könyvelői csomagot, mely hozzájárul ahhoz, hogy az Ön cége valóban csak annyit fizessen a könyvelésért, amennyi az általunk elvégzett munkáért jár! 12 éves szakmai tapasztalattal, naprakész, pontos, precíz munkával, korrekt tájékoztatással várjuk régi és új ügyfeleinket!

BT-TAX Könyvelőiroda logo

BT-TAX Könyvelőiroda

Gyöngyös

Egyéni vállalkozók, mikró-, kis- és középvállalkozások részére nyújtunk könyvelési és bérszámfejtési szolgáltatásokat.
Mi egy olyan könyvelőiroda vagyunk, akiket bármikor elérsz. Ne aggódj, ha kérdésed merülne fel, hívj fel minket, azonnal felvesszük a telefont. Na jó, 5-ből 4-szer. De néhány percen belül mindenképpen visszahívunk!

KRISZ-FER 98 Könyvelő és Szolgáltató Bt. logo

KRISZ-FER 98 Könyvelő és Szolgáltató Bt.

Budapest XIX. kerület

Társaságunk családi vállalkozásként, mérlegképes könyvelő képesítésű- tulajdonos, ügyvezető személyes közreműködésével 1998. óta áll partnerei rendelkezésére a főváros XIX. kerületében, Kispesten. Ügyfeleink többségével hosszútávú - több mint tíz éves- együttműködéssel büszkélkedhetünk. Számíthat ránk: Nagy-Mátyás Krisztina ügyvezető,

További vállalkozó szemléletű könyvelő irodák

Hirdetés: cegmenedzseles.hu